מאת: אסף רוזנהיים
בזמן שהכותרות הכלכליות בארה”ב נשאבות לריבית, לאינפלציה ולחולשה במשרדים, יש סקטור נדל”ן אחד שממשיך להכתיב את הקצב, ובלי רעש מיותר: נדל”ן תעשייתי ולוגיסטי. אלו מחסנים מודרניים, מרכזי הפצה, מתקני מיון, ואתרי תפעול המאפשרים לחברות לשנע סחורה מהר יותר, קרוב יותר, ועם פחות תקלות.
שינוי מבני בכלכלה האמריקאית ממשיך לחזק את מה שהתחיל כטרנד והפך לתופעה. שרשראות אספקה שעוברות עיצוב מחדש, מגמת החזרת ייצור לארה”ב, עלייה מתמשכת בקניות המקוונות, והבנה שהבטחת זמינות סחורה חשובה לא פחות מהורדת עלויות. חברות מחזיקות יותר מלאי, וביותר נקודות
הקפיצה הגדולה באתגר התפעולית של חברות בארה”ב קשורה למלאי. במשך שנים, ארגונים פעלו לפי מודל שמצמצם מלאים למינימום ומסתמך על הגעה “בדיוק בזמן”. אלא שבשנים האחרונות שיבושים גלובליים, עלויות הובלה קופצות, חוסרים נקודתיים ומתח גיאו פוליטי גרמו לחברות לשנות גישה. במקום להיות יעילות עד הקצה, הן מעדיפות להיות עמידות.
המשמעות עבור החברות האלו היא החזקת מלאי גדול קרוב יותר ללקוחות הקצה, ביותר מחסנים אזוריים, ולעיתים גם במחסנים גדולים יותר שמאפשרים גמישות. כאשר מלאי יושב פיזית, הוא צריך קירות, רצפה, תשתית תפעולית, ומיקום נכון. לכן שוק המחסנים הלוגיסטי אינו נהנה רק מצמיחה בביקוש, אלא גם משינוי בדרך שבה ביקוש נוצר ומפוזר.

מקור: JLL, Prologis, CBRE, BLS, U.S. Census.
האיקומרס לא רק גדל, הוא משנה את הגיאוגרפיה של המחסן
גם אם קצב הצמיחה של האייקומרס התמתן לאחר שנות הקורונה, כמות הרכישות המקוונות נשארה גבוהה, ולצידה נוצרו סטנדרטים חדשים: משלוח מהיר, תהליך החזרה פשוט, ודרישה למלאי מגוון קרוב לצרכן.
התופעה הזו שינתה לא רק את המיקום של השטח הפיזי של החברה מחנות למחסן, היא גם הגדילה אותה. מכירה אונליין דורשת יותר שטח לוגיסטי מאותה מכירה בחנות פיזית. בכדי לעמוד בהבטחה למשלוח מהיר ויעיל ובזמינות גבוהה, יש צורךבמרכזי מיון, תחנות מעבר, אזורי החזרות, ומלאי מבוזר שמאפשר לעמוד בהם. איקומרס מייצר לא רק עוד ביקוש לשטחים פיזים, אלא ביקוש למחסן מסוג מסוים: מודרני, יעיל, עם גובה תקרה שמאפשר אחסון לגובה, חצרות תפעול שמאפשרות תנועת משאיות אינטנסיבית, ותשתיות שמאפשרות אוטומציה.

מקור: U.S. Dept of Commerce (Q3 2025).
הדרום והמפרץ: מוקדי הכובד החדשים של הסחורה
לא כל השווקים בארה”ב נעים יחד. בעשור האחרון, ובעיקר לאחר הקורונה, שווקים בדרום–מזרח ארה”ב, מדינות כמו בטקסס לדוגמא, הפכו למוקדי משיכה של עסקים, עובדים ותעשייה. מעבר אוכלוסייה, עלויות תפעול נמוכות יותר, ותשתיות תחבורה ונמלים שהולכות ומתרחבות, יוצרים שילוב שמושך גם חברות הפצה וגם יצרנים.
לא פחות חשוב מהסיבות הדמוגרפיות הוא השינוי בנתיבי סחר ותפעול. חברות מחפשות גיוון: לא להיות תלויות רק בשני נמלים מרכזיים בחוף המערבי, לא להסתמך על מסלול יחיד, ולא להיתקע כשיש צוואר בקבוק. לכן נמלים בדרום ובמפרץ מקסיקו הפכו למבוקשים, ובהמשך לכך באזורים סביבם נוצר ביקוש גבוה יותר למחסנים.
כשמשקיע בוחן את הסקטור, כדאי להבין שזה לא “עוד מחסן”, אלא חלק ממערכת. מחסן ליד נמל פעיל או ליד ציר תנועה שמחבר אזורי צריכה גדולים יכול להיות נכס אסטרטגי לשוכר. וזה משפיע על רמות ביקוש, על פרמיית שכירות, ועל יציבות בתקופות תנודתיות.

מקור: CBRE, Annual North American Cargo Volume Increased by 13% (Q4 2024).
התיישנות מלאי המחסנים: לא כל מחסן שווה
חלק גדול מהמלאי התעשייתי של מחסנים בארה”ב נבנה לפני עשרות שנים, עם מפרטים שלא מתאימים לדרישות הנוכחיות: גובה תקרה נמוך, רצפות שלא מותאמות לעומסים מודרניים, כניסות ותפעול מוגבלים, ומיקום שאינו משרת את מהירות ההפצה של היום.
לעומת זאת, מבנים חדשים או כאלה שנבנו בסטנדרט מודרני נהנים מביקוש גבוה יותר. שוכרים גדולים, במיוחד בתחומי קמעונאות אונליין, ייצור קל, שילוח, מזון, וציוד רפואי, מעדיפים מתקנים יעילים מבחינה תפעולית. השוק חווה “בריחה לאיכות” ומשקיעים מתוחכמים מבינים את ההבדל. אז מה מחפש משקיע כשיר ישראלי בסקטור הזה?
כאן מגיע החלק הפרקטי. משקיע כשיר, לפי חוק ניירות ערך, שמסתכל על נדל”ן לוגיסטי בארה”ב בדרך כלל מחפש שילוב של כמה דברים: חשיפה דולרית, נכסים שמייצרים תזרים או פוטנציאל השבחה, פיזור גיאוגרפי חכם, וניהול סיכונים שמבוסס על ניסיון ולא על תחושת בטן.
וזה בדיוק המקום שבו רוב המשקיעים נתקלים בקושי: השוק האמריקאי עצום, מפוצל, ותתי שווקים יכולים להתנהג אחרת לגמרי זה מזה. מה שנראה טוב על מפה עלול להיות חלש בשטח, ומה שנראה “שוק חם” עלול להיות דווקא אזור שסובל מעודף היצע נקודתי.
לכן, אם רוצים להפוך את המגמות הגדולות להזדמנות השקעה אמיתית, צריך להסתכל על שלושה דברים:
- סינון שווקים ותתי שווקים לפי מנועי ביקוש אמיתיים, לא לפי כותרות
- בחירת סוג הנכס, חדש ומודרני מול מיושן, באופן שמתאים לדרישות השוכרים היום
- מבנה השקעה שמאפשר גישה מקצועית, בדיקת נאותות עמוקה וניהול אקטיבי לאורך חיי ההשקעה
במילים פשוטות: לא מספיק להבין שהביקוש למחסנים קיים. צריך לדעת לתרגם אותו לבחירה נכונה של אסטרטגיה.
פרויקט תעשייה ולוגיסטיקה – סטייטסבורו, ג’ורג’יה

נכס תעשייתי Class A בשטח של כ-10,400 מ״ר, עם אופציה להרחבה לכ-30,500 מ״ר.
הנכס מושכר במלואו ל-Hanon Systems, המספקת מערכות ורכיבים למפעלי רכב מסביב לעולם. לחוזה עם Hanon אופציות הרחבה נוספות לנכס.
נכס תעשייה ולוגיסטיקה – אטלנטה, ג’ורג’יה
פרופימקס השקיעה ברכישת Rock Mountain, נכס תעשייה ולוגיסטיקה Class B בשטח של כ־227 אלף רגל רבוע בצפון־מזרח מטרופולין אטלנטה, ג’ורג’יה. הנכס נבנה בשנת 2,000 ושימש את הבעלים הקודם עד למכירתו הנוכחית בעסקת off-market. הנכס נרכש במחיר נמוך ממחירי עסקאות דומות באזור וכן נמוך מעלות ההחלפה, כלומר העלות לבנות נכס דומה חדש.
התוכנית העסקית מבוססת על השלמת תוכנית שיפוץ והשבחה לנכס, הכוללת התאמות פיזיות ותפעוליות, חלוקה לשתיים עד שלוש יחידות קטנות יותר להשכרה, שיפור תשתיות והוספת רציפי העמסה. לנכס מאפיינים תפעוליים תחרותיים, ובהם גובה תקרה של כ-24 רגל, מערכת מיזוג אוויר לכלל שטח המבנה, הספק חשמל גבוה, רחבת תפעול עמוקה וכ-20 רציפי העמסה.
כניסת פרופימקס להשקעה נעשתה לאחר שהשותף המקומי השלים את רכישת הנכס בדצמבר 2025, ולאחר שבוצעה מרבית תוכנית ההשקעה ההונית. כיום הנכס מוכן לשיווק ולהשכרה.
הנכס ממוקם בתת-השוק הנהנה מתפוסה גבוהה של כ-95%, לעומת כ-91.5% במטרופולין אטלנטה כולו, וכן מהיצע חדש מוגבל במיוחד, בין היתר בשל מחסור בקרקעות זמינות לפיתוח באזור.
נכס לוגיסטי ותעשייתי – שיקגו, ארה”ב
פרופימקס השקיעה ברכישת Chicago & Laredo Shallow Bay Portfolio, הכוללת השקעה בשני מקבצי נכסים הכוללים יחד 25 נכסי תעשייה קלה ולוגיסטיקה בשיקגו, אילינוי ובלרדו, טקסס, בשטח כולל של כ-1.15 מיליון רגל רבוע.
הפורטפוליו הראשון כולל 17 נכסי Shallow Bay במטרופולין שיקגו, בשטח כולל של כ-742 אלף רגל רבוע ובשיעור תפוסה של 93%, המושכרים ל-47 שוכרים ארציים ואזוריים. העסקה בוצעה לצד גוף מוסדי אמריקאי בשיתוף עם טאורוס, משותפותיה האסטרטגיות של פרופימקס, המנהלת את הפורטפוליו מזה מספר שנים ולה היכרות מעמיקה עם הנכסים והשוכרים.
הנכסים נרכשו במחיר הנמוך משמעותית מעלות ההקמה המוערכת של נכסים דומים חדשים (replacement cost). התוכנית העסקית מתמקדת בהשכרת השטחים הפנויים, חידוש חוזים והעלאת דמי השכירות לרמות השוק בעת חידוש הסכמי שכירות לדיירים קיימים. במהלך תקופת ההחזקה צפויים להתחדש רוב מהשטחים המושכרים, כאשר דמי השכירות החוזיים נמוכים כיום מדמי השכירות בשוק.
נכסי תעשייה – נאשוויל, טנסי

פורטפוליו הכולל שני נכסי תעשייה קלה בנאשוויל, טנסי, בשטח כולל של כ-485 אלף רגל רבוע. הנכס ב-Wakeley Lane נרכש בתפוסה מלאה, עם תקופת שכירות ממוצעת של כ-3.5 שנים ושכר דירה הנמוך משמעותית מרמת השוק, באופן היוצר פוטנציאל להעלאת דמי השכירות בעת חידוש החוזים. הנכס השני, ב-Swan Drive, נרכש כשהוא פנוי וצפוי לעבור תוכנית השבחה לצורך התאמתו לשוכרים חדשים והשכרתו מחדש במחירי שוק. ההשקעה נהנית מהיצע מוגבל של שטחי תעשייה באזור נאשוויל ומביקוש לשטחים קטנים ובינוניים, התומכים בפוטנציאל הצמיחה בדמי השכירות.
המידע המוצג הינו כללי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות, הצעה או הזמנה להצעה לרכישת ניירות ערך. אין להסתמך על האמור לצורך קבלת החלטות השקעה, אלא לאחר קבלת ייעוץ מקצועי מותאם. התחזיות, ההערכות והציפיות המובאות בדוח זה מבוססות על הנחות, מידע וניתוחים הקיימים במועד פרסומו, ועלולות שלא להתממש, כולן או חלקן. פרופימקס אינה מתחייבת לנכונות או למימוש התחזיות והנתונים המוצגים. ההשקעות מיועדות למשקיעים כשירים בלבד, כהגדרתם בתוספת הראשונה לחוק ניירות ערך, התשכ”ח– 1968. אין בביצועי עבר כדי להעיד על ביצועי העתיד.